Атипові ДМШП можливо закрити ендоваскулярно

Складні дефекти міжшлуночкової перегородки - малоінвазивне закриття тепер можливо!

Ендоваскулярне закриття більшості дефектів міжшлуночкової перегородки вже давно рутинна процедура для ендоваскулярних хірургів. Однак, донедавна всі дефекти зі складною анатомією закривалися тільки хірургічно. Ендоваскулярним хірургам інституту Амосова вдалося розширити анатомічний спектр дефектів міжшлуночкової перегородки, що підлягають ендоваскулярному закриттю оклюдерами і спіралями.
Одним із щасливчиків став 31-річний молодий чоловік після ножового поранення серця. Ножове поранення стінки серця було зашите в обласній лікарні хірургами, які врятували хлопцю життя. Але на жаль, широкий ніж зачепив і інші структури в серці - міжшлуночкову перегородку. Головною скаргою пацієнта був шум в серці, який він чув сам, і який не давав йому спати. На УЗД серця був виявлений величезних розмірів підлегеневий дефект міжшлуночкової перегородки і висока легенева гіпертензія.

Діаметр дефекту за даними ЕхоКГ становив понад 15 мм

 

У зв'язку з попереднім втручанням на серці, хірургічна операція була дуже ризикованою. Тому всі надії були на ендоваскулярне закриття. Зондування порожнин серця показало, що пацієнт звернувся до лікарів дуже вчасно - легенева гіпертензія була зворотньою. Ще трохи і молодий чоловік потребував би трансплантації легенів. Усунути цей дефект за допомогою найбільшого окклюдера (16 мм!), призначеного для закриття дефектів міжшлуночкової перегородки не вдалося - пристрій просто провалювалося через величезний дефект. Тоді хірурги вирішили спробувати закрити дефект 22 міліметровим пристроєм для закриття боталової протоки. І, операція вдалася! 

Після закриття оклюдером залишився шунт менше міліметра

 

Сьогодні наш пацієнт приїжджав до нас на перевірку, пройшло вже 2 місяці і у нього все добре! Оклюдер надійно закриває дефект, а тиск в легеневій артерії нормалізувався. 

Ліва вентрикулографія: незважаючи на відсутність перешийка на пристрої, положення оклюдера абсолютно стабільне

Нещодавно у нашого пацієнта народився син, і у малюка тепер здоровий тато!


Буквально через кілька тижнів після цього складного випадку, до нас звернулися батьки чотирирічного малюка, у якого були дві аневризми міжшлуночкової перегородки з двома проривами! Така анатомія в нашій практиці вперше.

Ліва вентрикулографія: дві аневризми МШП з проривами

Було абсолютно очевидно, що закрити його за допомогою одного пристрою ніяк не вдасться. Дефекти були щільно закриті двома спіралями. Успіх операції порадував батьків, яких дуже лякала відкрита операція.

Обидва дефекти надійно закриті двома спіралями


За даними світової статистики, ендоваскулярному лікуванню піддаються близько 70% дефектів міжшлуночкової перегородки. Сподіваємося, що наші випадки ще трохи збільшать цю цифру.

Важлива інформація для пацієнтів

Інформаційний лист

Інфекційний ендокардит

Ми спеціалізуємося на лікуванні серця сучасним методом із застосуванням кращих технологій

Більше 300 імплантацій оклюдерів, стентів і спіралей щорічно

Найбільша кількість операцій серед кардіоцентрів України

Дивитися статистику

Що таке ендоваскулярна хірургія?