Нові стенти для небезпечної вади

Професор Дітмар Шранц передивляється ЕхоКГ пацієнта з Наталією Ящук

Синдром гіпоплазії лівих відділів серця – це найбільш тяжкий та складний для лікування комплекс вроджених вад серця. Найчастіше він характеризується недорозвиненістю або повною відсутністю лівого шлуночка та вираженою гіпоплазією висхідної аорти у поєднанні з атрезією або гіпоплазією (тобто, відсутністю або недорозвиненістю) мітрального клапана. Це значить, що відсутній або неспроможний виконувати свою функцію як шлуночок, так і головна судина, що кровопостачають органи тіла.

Смертність при гіпоплазії лівих відділів серця залишається надзвичайно високою навіть при оперативному лікуванні, яке виконують далеко не в усіх світових кардіохірургічних центрах. Одним з центрів, де проводять такі операції, є Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова. Саме тому відбувається постійний науковий пошук та покращення існуючих методик лікування цієї патології. Одним зі звичайних етапів лікування є встановлення стенту у відкриту артеріальну протоку немовляти. Ця судина з’єднує аорту з легеневою артерією в ембріональному періоді, а після народження має закриватися, бо заважатиме нормальному кровообігу (у випадках, коли відкрита артеріальна протока не закрилася самостійно, її треба закривати, що можливо зробити ендоваскулярним шляхом). Але у дітей з гіпоплазією лівих відділів серця відкрита артеріальна протока – єдиний шлях, яким кров може потрапити до аорти та досягти органів тіла, тому її треба стентувати до того, як вона закриється, призводячи до смерті малюка.

Дорослому пацієнту імплантація стентів звичайно відбувається ендоваскулярним шляхом, через маленький прокол у судині нижньої чи верхньої кінцівки. Але оскільки в даному випадку мова йдеться про новонароджену дитину, а розміри стентів та систем для їх подачі достатньо великі, донедавна стентування відкритої артеріальної протоки доводилося виконувати через відкритий доступ, тобто з розрізу грудної клітини. На щастя, прогрес не стоїть на місці, у світі вже з’являються стенти для відкритої артеріальної протоки нового покоління. Ці стенти в згорнутому стані займають так мало місця, що можуть пройти крізь маленький інтродьюсер через стегнову артерію новонароджених, а у відкритій артеріальній протоці вони самостійно розправляються, займаючи своє місце.

Ця операція була виконана 27 липня 2018 року завдяки нашому колезі з Німеччини, професору Дітмару Шранцу, провідному європейському спеціалісту з інтервенційної кардіології та одному з засновників Гессенського центру дитячої кардіології. Новітній стент, привезений професором Шранцем, дасть можливість двотижневому Павлику прожити до наступних етапів корекції, які можливо виконати тільки у більш дорослому віці та при більшій вазі тіла, а враховуючи малотравматичність доступу та самої операції, післяопераційний період проходить набагато легше. 

 

Лікарі Інституту Амосова та професор Шранц оглядають пацієнта у реанімаційному відділенні

Лікарі Інституту та професор Шранц оглядають пацієнта у відділенні реанімації

Ми дуже вдячні професору Шранцу за допомогу, а також за цікаві наукові дискусії, в яких брали участь представники багатьох відділень інституту Амосова та інших кардіоклінік України.

Важлива інформація для пацієнтів

Інформаційний лист

Інфекційний ендокардит

Ми спеціалізуємося на лікуванні серця сучасним методом із застосуванням кращих технологій

Більше 300 імплантацій оклюдерів, стентів і спіралей щорічно

Найбільша кількість операцій серед кардіоцентрів України

Дивитися статистику

Що таке ендоваскулярна хірургія?