Операції на серці у плоду

Операції на серці у плоду - реальність!

Синдром гіпоплазії лівих відділів серця – найскладніша вада серед всіх вроджених вад серця. Діти, що народжуються з такою вадою, живуть не більше двох тижнів без операції, а прооперовані малюки потребують серії операцій, заключною з яких буде трансплантація серця.  Ці пацієнти все життя живуть  з єдиним шлуночком серця, а якість життя не найкраща. Тому, в деяких медичних центрах вагітним жінкам, що чекають на народження малюка з синдромом гіпоплазії лівих відділів серця пропонують медичний аборт. Не так давно стало відомо, що причиною розвитку синдрому гіпоплазії лівих відділів серця є критичний стеноз аортального клапану. Було доведено, що критичне звуження виходу з лівого шлуночку гальмує його ріст і розвиток. Дилатація клапану аорти у плоду на ранніх строках вагітності в деяких випадках призводить до росту порожнини лівого шлуночку та допомагає попередити синдром гіпоплазії лівих відділів серця. Проводяться подібні операції в США з 1992 року. 

Прокол черевної стінки вагітної тонкою голкою

В такій операції приймає участь мультидисциплінарна команда: кардіолог, лікар ультразвукової діагностики, акушер-гінеколог, анестезіолог та неонатолог. Операцію проводять наступним чином: під контролем УЗД лікар кардіолог проколює голкою передню черевну стінку матері, матку, грудну клітку и серце плоду і заводить тоненький провідник в вузький аортальний клапан ще не народженої дитини. Потім аортальний клапан розширюють за допомогою балончика.  

Прокол верхівки серця плоду під контролем ультразвуку

 

Звужений клапан роздувають мініатюрним балоном

 

Такі операції вже широко застосовують і в Європі. Зовсім скоро шанс на нормальне серце та повноцінне життя з’явиться і в українських малюків. В період з 17 по 20 лютого 2016 року в місті Варшава Європейською асоціацією дитячих кардіологів проводився навчальний  курс, присвячений втручанням на серці у плода, так званим «фетальним інтервенціям». Курс відвідала команда лікарів з України: інтервенційні кардіологи та кардіологи інституту Амосова – Богдан Володимирович Черпак, Наталя Сергіївна Ящук, Олександра Павлівна Коваль, а також лікарі інституту Акушерства, педіатрії і гінекології - акушер-гінеколог Юлія Володимирівна Давидова і лікар ультразвукової діагностики Ірина Сергіївна Лук’янова. Також був підписаний договір з польськими лікарями про співпрацю. Вже весною цього року ведучий фетальний кардіолог доктор Іоанна Дангель  (Варшава, Польща), котра провела більш ніж 70 втручань у плоду  допоможе нашим спеціалістам у їхніх починаннях.

 

 

 

Важлива інформація для пацієнтів

Інформаційний лист

Інфекційний ендокардит

Ми спеціалізуємося на лікуванні серця сучасним методом із застосуванням кращих технологій

Більше 300 імплантацій оклюдерів, стентів і спіралей щорічно

Найбільша кількість операцій серед кардіоцентрів України

Дивитися статистику

Що таке ендоваскулярна хірургія?