Новий мініінвазивний доступ

Чотирьохміліметрова система доставки через прокіл на шкірі заведена прямо в серце

 

Не завжди хірургам вдається надійно пришити клапанний протез в серці, особливо якщо тканини серця пацієнта були схильні до дегенеративних процесів, таким як інфаркт міокарда, інфекційний ендокардит або відкладення солей кальцію. Всі ці процеси призводять до надлишкової м’якості тканин і прорізанню ниток, а це в свою чергу викликає утворення щілин навколо клапанного кільця, так званих параклапанних фістул, які значно порушують роботу серця.

Так, у 50 -річного хворого, який переніс інфаркт міокарда і найскладнішу операцію шунтування коронарних артерій та протезування мітрального клапана, в результаті прорізування ниток утворилося досить великий отвір між серцем і механічним клапаном, що продовжує ускладнювати життя пацієнтові. Ця параклапанна фістула сполучала ліве передсердя і лівий шлуночок, а кров, минаючи клапан, проходила між цими порожнинами в обидві сторони. Повторна операція у вкрай важкого пацієнта була зовсім не бажаної. Крім того, ймовірність утворення нової фістули дуже висока.

Було прийнято рішення про лікування малоінвазивним методом. Вперше на Україні команда лікарів інституту Амосова закрили парапротезну фістулу мітрального клапана через невеликий прокол верхівки серця на передній поверхні грудної клітки за допомогою оклюдера для дефекту міжшлуночкової перегородки. Місце проколу було ретельно сплановане за допомогою комп'ютерної томографії. Такий доступ називають черезшкірним трансапікальним, зараз він активно вивчається в передових кардіохірургічних центрах світу. Місце проколу верхівки серця було закрито ще одним оклюдером для боталової протоки, а на місце проколу на шкірі навіть не накладали шви. Операція контролювалася за допомогою інноваційної 3D ЕхоКГ. Вже на виписку зі стаціонару розміри серця пацієнта прийшли в повну норму. Ми раді були долучитися до передових досліджень в області мініінвазивних процедур.

 

3D ЕхоКГ до операції: поруч з протезом мітрального клапана візуалізується отвір 8-9 мм

 Рентгеноскопія: верхівка серця проколота довгою голкою

3D ЕхоКГ після операції: поруч з протезом мітрального клапана візуалізується диск окклюдера, отвір закрито повністю

Фінальна рентгеноскопія: парапротезна фістула і верхівка лівого шлуночка закриті оклюдерами

Важлива інформація для пацієнтів

Інформаційний лист

Інфекційний ендокардит

Ми спеціалізуємося на лікуванні серця сучасним методом із застосуванням кращих технологій

Більше 300 імплантацій оклюдерів, стентів і спіралей щорічно

Найбільша кількість операцій серед кардіоцентрів України

Дивитися статистику

Що таке ендоваскулярна хірургія?