Гіпоплазія правих відділів серця - не вирок

Ось так виглядала наша пацієнтка 12 років тому

Мирослава народилася 12 років тому з важкою вадою серця – синдромом гіпоплазії правих відділів серця: різкою гіпоплазією правого шлуночка, гіпоплазією тристулкового клапану і атрезією клапана легеневої артерії. Це значить, що отвір, через який кров з серця потрапляла до легень, був відсутній, тому операцію потрібно було зробити якнайшвидше – поки в дитини ще діяли б сполучення між великим та малим колами кровообігу, що закриваються з віком. Зазвичай діти з такими діагнозами оперуються хірургічно шляхом накладання декількох анастомозів, отримують лише один повноцінний шлуночок і в перспективі є кандидатами на трансплантацію.

Схематичне зображення гіпоплазії правих відділів серця

Але дівчинці пощастило: у далекому 2006 році лікарями інституту Амосова Андрієм Максименко та Дітківським Ігорем вперше в Україні  було виконано ендоваскулярну операцію – перфорацію клапана легеневої артерії з наступною балонною дилатацією. З того моменту кров  потекла в легені фізіологічним шляхом, що створило умови для росту правого шлуночка. Через рік ми спостерігали значне збільшення порожнини правого шлуночка і тристулкового клапана, але на клапан легеневої артерії залишався стенозованим.  Балонну дилатацію повторили і градієнт на клапані знизився до нормальних величин.

Права вентрикулографія до процедури

Гіпопластичний та "сліпий" правий шлуночок

Права вентрикулографія після процедури

Шлях крові з правого шлуночка до легеневої артерії відкрито

Зараз Мирослава повернулась до нас на операцію з приводу хоч і не такою грізної, але також потенційно небезпечної вади. У дівчинки був дефект міжпередсердної перегородки, який ми ендоваскулярно закрили оклюдером. Вартісне обладнання було подаровано дівчинці благодійниками.

Унікальність даного випадку полягає в тому, що складну ваду етапно було повністю кориговано ендоваскулярним методом і дівчинка отримала абсолютно здорове двошлуночкове серце.

Зараз в інституті Амосова рутинно виконують такі операції, але першу нашу пацієнтку ми пам’ятаємо завжди.

Пацієнтка виписується додому

Щаслива Мирослава виписується додому

Важлива інформація для пацієнтів

Інформаційний лист

Інфекційний ендокардит

Ми спеціалізуємося на лікуванні серця сучасним методом із застосуванням кращих технологій

Більше 300 імплантацій оклюдерів, стентів і спіралей щорічно

Найбільша кількість операцій серед кардіоцентрів України

Дивитися статистику

Що таке ендоваскулярна хірургія?