Закриття вушка лівого передсердя при миготливій аритмії

Інтернаціональна команда за роботою в рентген-операційній

З часів заснування нашого інституту в новинах про нього часто звучать фрази «вперше в країні», а часом і «вперше в світі». Нам дуже приємно, що Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова продовжує запроваджувати найпередовіші технології, які відкривають нові горизонти.

3 серпня 2018 року у нашому інституті вперше в Україні відбулося дві операції з ендоваскулярного закриття вушка лівого передсердя оклюдером. Це новітній метод профілактики ішемічних інсультів у пацієнтів з фібриляцією передсердь. При фібриляції передсердь посилюється тромбоутворення в лівому передсерді, надалі ці тромби можуть викликати системні емболії у органах тіла, найбільш небезпечні з яких – емболії судин головного мозку. Для запобігання цьому грізному ускладненню пацієнти з фібриляцією передсердь змушені постійно приймати антикоагулянти, що мають серйозні ускладнення, зокрема, високий ризик кровотеч. Оскільки за даними досліджень переважна більшість тромбів утворюється саме у вушку лівого передсердя, закриття вушка лівого передсердя оклюдером є чудовою альтернативою для пацієнтів з високим ризиком кровотечі або з непереносимістю антикоагулянтів будь-якого характеру.

Оклюдер для вушка лівого передсердяТак виглядає оклюдер для закриття вушка лівого передсердя. Парасолька виповнює вушко, а нітиноловий диск щільно закриває вхід до нього.

Операції виконали ендоваскулярні хірурги Ящук Наталія, Петканич Мирослав та Дітківський Ігор за участі китайських колег - інтервенційного кардіолога професора Бена Хе та спеціаліста з УЗД-діагностики серця доктора Сяо.

М.М. Петканич готується до транссептальної пункції

Мирослав Мирославович Петканич готується до транссептальної пункції

В один день з операціями відбулась науково-практична конференція, на яку завітали колеги з інших кардіохірургічних центрів. Професор Бен Хе прочитав лекцію про закриття вушка лівого передсердя, освітивши усі кроки від показань до операції до спостереження за пацієнтами після виписки. Також лекцію про мультифункціональний оклюдер, інший виріб фірми Lifetech, який вже деякий час використовується у нашому відділенні, прочитав менеджер з маркетингу фірми-виробника Марк МакДонахі з США. Слухачі проявили велику зацікавленість у темах, надавши доповідачам чимало запитань.

Лекція професора Бена Хе

Лекцію професора Бен Хе перекладала Мазур Олександра

На конференцію зібрались лікарі провідних кардіохірургічних центрів України

Співробітники нашого інституту та колеги з інших кардіохірургічних центрів слухали лекцію зі жвавим інтересом

Ми дякуємо нашим китайським та американським колегам за співпрацю та сподіваємося на нові зустрічі в подальшому.

Международная и мультидисциплинарная команда: снимок на память

Міжнародна і мультидисциплінарна команда: світлина на згадку

Важлива інформація для пацієнтів

Інформаційний лист

Інфекційний ендокардит

Ми спеціалізуємося на лікуванні серця сучасним методом із застосуванням кращих технологій

Більше 300 імплантацій оклюдерів, стентів і спіралей щорічно

Найбільша кількість операцій серед кардіоцентрів України

Дивитися статистику

Що таке ендоваскулярна хірургія?